Korisni savjeti - Zanimljivosti - Jeste li znali

Korisni savjeti - Zanimljivosti - Jeste li znali

Monday, October 18, 2010

ODABIR POSUDA ZA SADNJU CVIJEĆA

Dobar odabir posuda za sadnju cvijeća važan je, ne samo zbog postizanja dobrog vizualnog efekta na uređivanom prostoru, već i zbog omogućavanja pravilne njege zasađenog cvijeća tijekom njegovog rasta. 

Pri odabiru posuda za sadnju cvijeća moramo imati na umu slijedeće: 

1. Koje ćemo cvjetne vrste saditi 

- Obzirom na habitus rasta odabranih vrsta odabrat ćemo široke, uske, visoke, ili pak niske posude, veće ili manje, ovisno o tome želimo li posaditi jednu ili više biljaka, rastu li one visoko ili su niskog, grmolikog rasta; razvijaju li plitki ili duboki korijen i dr., 

- Potrebno je voditi računa o tome sadimo li u jesen ili u proljeće, zahtijevaju li određene biljke sunčana ili sjenovita staništa i sl., jer o tome ovisi koji ćemo materijal odabrati za posudu. 

2. Gdje ćemo smjestiti posude zasađene cvijećem 

- Posude od manje otpornih materijala prikladne su za natkrivene terase, dok za mjesta na otvorenom, posebice tijekom zime, svakako treba odabrati otpornije materijale, 

- O krajnjem vizualnom efektu koji želimo postići ovisit će odabir boja, a dijelom i veličina i oblika izgojnih posuda.


Ukoliko sadimo maćuhice u jesen, izbjegavat ćemo posude od materijala manje otpornih na utjecaj atmosferilija – kiša, snijeg, vlaga općenito, hladnoća, kao što su drvene posude, košare od pletene šibe i slično. 

Visoke biljke neće lijepo izgledati u plitkim, širokim posudama, pa ćemo za njih odabrati uže i visoke posude. 

Posude koje su namijenjene uređenju jednog prostora (cjeline) ne smiju se po oblicima, materijalima, izgledu općenito, previše razlikovati, jer će stvoriti dojam nereda i zbrke u prostoru, bez obzira koje biljke se u njima nalazile. 

Široke plitke posude za cvijeće moraju u sredini biti duboke najmanje 15 cm, kako bi biljke imale na raspolaganju dovoljno supstrata za razvoj korijenja. 

Slično pravilo vrijedi i za balkonske sandučiće, čija visina treba biti najmanje 15 cm, a dubina, odnosno širina 18 cm ukoliko želite posaditi jedan red biljaka, a najmanje 20-25 cm za nekoliko redova biljaka. 

Viseće posude ne smiju biti previše teške, a sadite li nekoliko biljaka zajedno, promjer posude neka bude najmanje 20 cm. 

Razna korita za biljke koja želite staviti na balkon neka budu manja i lagana (od drveta ili plastike), a ona teža (od kamena ili betona) možete staviti na terasu. 

I još nešto o prednostima i nedostacima materijala iz kojih mogu biti izrađene posude za cvijeće: 

Plastične posude su vrlo lagane, jeftine, teško se razbiju i lako čiste. 

Glinene posude su znatno teže, kroz njihove pore može prolaziti zrak i izlaziti vlaga, ako nisu premazane lakom. Na vanjskom dijelu mogu se pojaviti ružni tragovi kamenca. Međutim, vizualni efekt koji se postiže sadnjom u glinene posude često je nezamjenjiv, što je razlog njihove omiljenosti među ljubiteljima cvijeća. 

Drvene posude nisu pretjerano teške, ali je njihov vijek trajanja ograničen. Uz pravilnu njegu (povremeno premažite zaštitnim slojem koji ne šteti biljkama) dulje će trajati. Dobro ih je staviti na povišeno mjesto kako bi se spriječilo truljenje na donjoj strani. 

Metalne posude mogu otpuštati štetne tvari (osim ako nisu posebno napravljene kao posude za cvijeće). Mogu se iznutra premazati zaštitnim slojem ili obložiti folijom. 

I na kraju, ne zaboravite najvažnije; posuda sa zemljom za cvijeće je zamjena za prirodno stanište biljaka i mora im osigurati što bolje uvjete rasta.

No comments:

Post a Comment