Korisni savjeti - Zanimljivosti - Jeste li znali

Korisni savjeti - Zanimljivosti - Jeste li znali

Friday, November 12, 2010

Sve o maćuhicama

Maćuhice su dvogodišnje cvjetnice koje cvatu u jesen, i u proljeće.
To su biljke sitnog grmolikog rasta, visine 15-25 cm. Cvjetovi su različitih boja, veličine 5-10 cm u promjeru. Danas je na tržištu dostupan velik izbor maćuhica različitih boja cvjetova, od bijele do ljubičaste, plave, žute,narančaste, crvene i njihovih kombinacija . Omiljeni su kultivari „s okom“ (bijela s okom, žuta s okom,...).

Porijeklo:
Maćuhica (Viola x wittrockiana) u Europi se uzgaja još od XVI st.
Ime je dobila po švedskom botaničaru Veitu B.Wittrocku. Nastala je križanjem divljih vrsta iz porodice Violaceae: Violae tricolor i Violae luteae, čija je domovina središnja Europa, Violae cornulata s Pirineja i Violae altaicae podrijetlom iz Grčke.
Dugogodišnjim radom vrtlara postignuti su odlični rezultati u stvaranju raznolikog asortimana maćuhica, koji može udovoljiti svačijem ukusu.



Uporaba:
Maćuhice se koriste za sadnju na gredice, kao obrub uz staze, a vrlo su zahvalne biljke za sadnju na grobovima. Sade se i u cvjetne posude na balkonima, terasama i prozorskim daskama. Vrlo lijepo izgledaju u kombinaciji s trajnicama ili lukovičastim vrstama.

Vrijeme sadnje:
1. U jesen
Optimalno vrijeme za jesensku sadnju maćuhica je tijekom mjeseca listopada.
Zahvaljujući otpornosti na niske temperature maćuhica pripada malobrojnim cvjetnim vrstama koje krase naše vrtovei dvorišta tijekom hladnog perioda godine. Uz pravilnu njegu u maćuhicama možete uživati sve do ljeta, kada s dolaskom visokih temperatura prestaje razdoblje njihove cvatnje.
2. U proljeće
Optimalno vrijeme proljetne sadnje je kraj veljače.

Mjesto i način sadnje:
Sade se na razmak 10-30cm, ovisno o željenim efektima, u rahlo, dobro pripremljeno, propusno vrtno tlo. Pri sadnji u cvjetne posude paziti da imaju otvore na dnu kroz koje može otjecati višak vode iz supstrata.
Vole položaje na suncu ili djelomičnoj sjeni.

Njega:
Uz redovito umjereno zalijevanje (paziti da tlo bude propusno, da se višak vode ne zadržava u supstratu, kako ne bi došlo do truljenja korijenja, odnosno razvoja bolesti korijenja i vrata korijena), poželjno je redovito uklanjanje ocvalih cvjetova, koje će pospješiti i produljiti cvatnju. U vrijeme intenzivne cvatnje poželjno je povremeno prihraniti biljke gnojivima s visokim sadržajem kalija.

Bolesti i štetnici:
Redovito provođenja mjera biljne higijene održat će vaš cvjetni nasad zdravim, a potrebu provođenja kemijskih mjera suzbijanja bolesti i štetnika svesti samo na iznimne slučajeve:
Redovito pregledavajte svoje biljke, svo oštećeno i osušeno lišće, kao i lišće sa sumnljivim pjegama i nekrozama, odmah odstranite i spalite (ili bar iznesite podalje od vaših biljaka), kako se eventualno prisutne gljivične bolesti ne bi širile na zdrave biljke. Ukoliko dođe do venuća pojedinih biljaka, odmah ih odstranite zajedno sa svim korijenjem (dobro je ukloniti i dio zemlje uokolo takve biljke) i spalite. Na prazna mjesta možete ponovo posaditi maćuhice, ali samo uz prethodnu dezinfekciju tla zalijevanjem jednim od prikladnih fungicida (uvijek se posavjetujte sa stručnom osobom u poljoprivrednoj ljekarni). U protivnom, na ovako nastala prazna mjesta u Vašem cvjetnom nasadu posadite neku drugu vrstu, koja nije u nikakovom srodstvu s maćuhicama.
Redovito pregledavajte svoje biljke i na prisustvo raznih štetnika, napadnute dijelove biljke ili cijele biljke obavezno odstranite i spalite.
U slučaju jačeg napada bolesti ili štetnika na vaš nasad obavezno se posavjetujte sa stručnom osobom.




No comments:

Post a Comment